Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON, ÇEŞİTLİ CİHAZLAR VE EGZERSİZLERLE FİZİKSEL ENGELLİ KİŞİLERİN MEVCUT KAPASİTELERİNİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMAK, BAĞIMLILIKLARINI AZALTMAK VE YAŞAM KALİTELERİNİ YÜKSELTMEK AMACINI TAŞIYAN BİR TIP DALIDIR.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANININ TANI, TEDAVİ VE TAKİP YAKLAŞIMLARI NELERDİR?
FTR UZMANI; AĞRI, HAREKET KISITLILIĞI, ŞİŞLİK , GÜÇSÜZLÜK VE UYUŞMAYA NEDEN OLAN KAS, İSKELET VE SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARININ TANISINI KOYAR VE TEDAVİSİNİ DÜZENLER. HASTALIKLARIN TANISINI KOYARKEN AYRINTILI KAS, İSKELET VE SİNİR SİSTEMİ MUAYENESİNİ YAPAR. MUAYENE BULGULARINA GÖRE GEREKEN LABORATUVAR (KAN TAHLİLİ V.B.), RÖNTGEN, TOMOGRAFİ, MR (EMAR), EMG, KEMİK ÖLÇÜMÜ V.B TETKİKLERİ İSTER. MUAYENE BULGULARI VE TETKİK SONUÇLARINA GÖRE KONULAN TANIYA UYGUN TEDAVİYİ DÜZENLER. FİZİK TEDAVİ, EĞİTİMLİ SAĞLIK PERSONELİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLİR. REHABİLİTASYON, FİZYOTERAPİSTLER TARAFINDAN UYGULANIR.HASTANEMİZDE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ÜNİTEMİZ AYNI ANDA 10 KİŞİNİN TEDAVİ OLABİLECEĞİ BİR KAPASİTEYE SAHİPTİR.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYONUN AMACI NEDİR?
HASTANIN AĞRISINI AZALTMAK, FONKSİYONEL SORUNLARINI (KAS GÜCÜ KAYBI, EKLEM HAREKET KISITLILIĞI, YÜRÜYÜŞ BOZUKLUĞU, DENGE BOZUKLUĞU GİBİ) DÜZELTMEK, HASTALIK VE YARALANMA SONRASI GELİŞEN ÖZÜRLÜLÜĞÜ GİDERMEKTİR.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON KAPSAMINDAKİ BAŞLICA TEDAVİLER NELERDİR?
AĞRI KESİCİ VE KAS GÜÇLENDİRİCİ ELEKTRİK AKIMLARI (TENS, IFA, GALVANİ, FARADİ, ELEKTRİK STİMÜLASYONU V.B.)
YÜZEYEL SICAK (SICAK PAKET, PARAFİN BANYOSU, MEVZİ ZİYA BANYOSU, İNFRARUJ )
DERİN ISITICILAR ( ULTRASON, KISA DALGA)
SOĞUK UYGULAMA (SOĞUK PAKET )
GİRDAP BANYOSU
BOYUN VE BEL ÇEKME (TRAKSİYON)
JOBS
LAZER
MASAJ
ESWT
ÇEŞİTLİ TEDAVİ EDİCİ EGZERSİZLERDİR.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UYGULAMALARININ SÜRESİ NE KADARDIR?
HASTALIĞIN VE HASTANIN DURUMUNA GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER GENELLİKLE 60 DAKİKA SÜRER. TOPLAM TEDAVİ SÜRESİ GENELLİKLE 15-30 SEANSTIR.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON GEREKTİREN BAŞLICA HASTALIKLAR NELERDİR?
FELÇ (BEYİN-DAMAR HASTALIKLARI, OMURİLİK YARALANMASI, BRAKİAL PLEKSUS YARALANMASI, MULTİPL SKLEROZ GİBİ KOL VE BACAKTA GÜÇSÜZLÜK YAPAN HASTALIKLAR, YÜZ FELCİ V.B.)
PARKİNSON
SEREBRAL PALSY
LENF ÖDEM (MEME VEYA ALT KARIN OPERASYONLARINDAN SONRA GELİŞEN YAYGIN KOL VEYA BACAK ŞİŞLİĞİ)
SİNİR SIKIŞMASI (KARPAL TÜNEL SENDROMU V.B.)
KALÇA VE DİZ PROTEZİ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KIRIK SONRASI
MENİSKÜS, ÖN-ARKA ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI, ONARIMI ÖNCESİ VE SONRASI
KAS, TENDON, BAĞ VE SİNİR YARALANMALARI, ONARIMI ÖNCESİ VE SONRASI
SPOR YARALANMASI SONRASI
BEL- BOYUN FITIĞI VB. OMURGA RAHATSIZLIĞI
İLTİHABİ EKLEM HASTALIKLARI (ROMATOİD ARTRİT, ANKİLOZAN SPONDİLİT V.B.)
YUMUŞAK DOKU ROMATİZMASI ( FİBROMİYALJİ, KRONİK YORGUNLUK SENDROMU GİBİ STRES VE HAREKETSİZLEĞE BAĞLI GELİŞEN ROMATİZMALAR)
DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI (KİREÇLENME)
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) V.B.
DURUŞ BOZUKLUKLARI
FİZİK TEDAVİNİN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
KANSERLİ BÖLGE ÜZERİNE, ENFEKTE ( İLTİHABİ) LEZYONLAR ÜZERİNE, KANAMA EĞİLİMİ OLAN ALANLAR ÜZERİNE, ÇEŞİTLİ DAMARSAL BOZUKLUKLARDA (TROMBOFLEBİT GİBİ TROMBOTİK ALANLAR ÜZERİNE), KALP PİLİ OLANLARDA GÖĞÜS BÖLGESİ ÜZERİNE, GEBELİK DÖNEMİNDE ÖZELLİKLE İLK 3 AY VE KARIN BÖLGESİNE. EPİLEPSİDE BOYUN BÖLGESİNE UYGULAMA YAPILMAMALI.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UYGULAMALARININ FAYDALARI NELERDİR?
TEDAVİ EDİLEN ALANDA KAS VE YUMUŞAK DOKULARI GEVŞETİR, KAN DOLAŞIMINI VE DOKU BESLENMESİNİ ARTIRIR, KAS SPAZMINI ÇÖZER, ÖDEMİ GERİLETİR, AĞRIYI AZALTIR, EKLEM SERTLİĞİNİ AZALTIR, ZAYIF KASI GÜÇLENDİRİR. BÖYLECE OMUZ , DİRSEK, EL BİLEĞİ, EL, KALÇA, DİZ, AYAK BİLEĞİ VE AYAKTA ÇEŞİTLİ NEDENLERLE GELİŞEN EKLEM HAREKET KISITLIKLARINI GERİ KAZANDIRMASINI SAĞLAR.
FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARININ OLASI RİSK VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?
NADİREN CİLDE UYGULANAN ELKTRODLAR ALTINDA ALLERJİK REAKSİYON GELİŞEBİLİR. UZUN SÜRELİ UYGULAMALARDA ELEKTRODLARIN YERLERİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR. BAZI TEDAVİLERDE DÜŞÜK DERECEDE YANIK RİSKİ VARDIR. ÖZELLİKLE DUYU (HİSSETME SORUNU OLANLARDA DİKKATLİ DAVRANILMALIDIR. TEDAVİDE UYGUN HASTA SEÇİLMEK KAYDIYLA ZARARLI ETKİSİ YOK DENECEK KADAR AZDIR.
EKİBİMİZ
Diğer Birimler
Main Menu